• Λιποσάρκωμα. Πως εμφανίζεται και ποιοι κινδυνεύουν; Συμπτώματα και θεραπεία

    Τι μπορεί να κρύβει ένας υποδόριος όγκος;

    Το λιποσάρκωμα είναι ένας κακοήθης όγκος, ο οποίος παρουσιάζεται κυρίως στις περιοχές των μηρών, των γλουτών, των ποδιών, του οπισθοπεριτόναιου και των ώμων. Αποτελεί κακοήθη νεοπλασία του λιπώδους ιστού και την δεύτερη συνηθέστερη μορφή σαρκωμάτων των μαλακών ιστών. Περισσότερο από το 50% περίπου των περιστατικών παρουσιάζεται στην περιοχή του μηρού.

    Η ακριβής αιτία εμφάνισης του λιποσαρκώματος δεν είναι μέχρι και σήμερα γνωστή και υπεύθυνοι θεωρούνται κυρίως γενετικοί παράγοντες, γονιδιακές μεταλλάξεις, έκθεση σε ακτινοβολία ή έκθεση σε χημικές ουσίες.

    Το λιποσάρκωμα εμφανίζεται κυρίως σε μεσήλικες και ηλικιωμένους (άτομα μεγαλύτερα των 40 ετών) με συχνότερη παρουσία στους άνδρες.

    Συμπτώματα
    Τις περισσότερες φορές, δεν προκαλεί κάποια συμπτώματα ή πόνο παρά μόνο την εμφάνιση κάποιου εξογκώματος κάτω από το δέρμα το οποίο γίνεται αντιληπτό κατά την ψηλάφηση. Μεγαλύτεροι όγκοι μπορεί να ασκήσουν πίεση σε κάποια νεύρα και να προκαλέσουν πόνο, μούδιασμα ή να επηρεάσουν την λειτουργία κάποιων οργάνων.

    Τύποι λιποσαρκώματος
    • Το αποδιαφοροποιημένο
    • Το μυξοειδές. Εμφανίζεται συχνότερα στα πόδια.
    • Το καλά διαφοροποιημένο. Εμφανίζεται συχνότερα στην κοιλιακή χώρα, στα χέρια και στα πόδια.
    • Το πλειόμορφο που αποτελεί και τον σπανιότερο τύπο από όλους τους προηγούμενους. Τα κύτταρα στο εσωτερικό του όγκου φαίνονται διαφορετικά μεταξύ τους κάτω από το μικροσκόπιο. Επηρεάζει συνήθως τα χέρια και τα πόδια, είναι ο πιο επιθετικός από όλους τους τύπους και μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές του σώματος όπως οι πνεύμονες.
    Κάθε ένας τύπος από τους παραπάνω απαιτεί έναν ξεχωριστό τρόπο θεραπείας.
    liposarcoma
    Διάγνωση
    Η διάγνωση γίνεται με φυσική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει την ψηλάφηση και ακολουθούν απεικονιστικές εξετάσεις όπως η μαγνητική τομογραφία, η ακτινογραφία και συνήθως γίνεται και βιοψία.

    Θεραπεία
    Η θεραπεία για τα πρωτογενή λιπώματα, που δεν έχουν εξαπλωθεί σε άλλα όργανα, γίνεται με χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου (συνήθως με ένα μικρό τμήμα του υγιούς ιστού), η οποία πολλές φορές συνδυάζεται με ακτινοθεραπεία. Η ακτινοθεραπεία, σε πολλές περιπτώσεις, εφαρμόζεται πριν την επέμβαση για την συρρίκνωση του όγκου.Σε προχωρημένα στάδια, όπου υπάρχει και μετάσταση σε άλλα όργανα, ακολουθείται χημειοθεραπεία. Οι πιο κοινές θέσεις μετάστασης είναι οι πνεύμονες και το ήπαρ.

    Το λιποσάρκωμα είναι ένας κακοήθης όγκος και αυτό σημαίνει ότι αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να γίνει ιδιαίτερα απειλητικό για την ζωή. Η έγκαιρη διάγνωση παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του.