• Υπέρταση; 8 τροφές που ρίχνουν την πίεση

    Υπέρταση
    Η υπέρταση (αυξημένη αρτηριακή πίεση) είναι μία από τις πιο επικίνδυνες ασθένειες επειδή συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα και γι αυτό αποκαλείται και "σιωπηλός δολοφόνος". Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες σε σημαντικά όργανα, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, τα μάτια, οι νεφροί και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.

    Επειδή τα περισσότερα φάρμακα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης μπορεί να δημιουργήσουν παρενέργειες, βελτιώνοντας την διατροφή μας μπορούμε να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

    Έρευνες έχουν δείξει ότι κάποιες τροφές μπορούν να μειώσουν σημαντικά την αρτηριακή πίεση λόγω των συστατικών που περιέχουν.

    8 από αυτές είναι:
    1. Οι μπανάνες.
    Περιέχουν μεγάλη ποσότητα καλίου και ελάχιστη νατρίου, ιδανικός συνδυασμός για την μείωση της πίεσης.
    2. Το άπαχο γάλα.
    Πλούσιο σε ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο.

    3. Τα πορτοκάλια.
    Περιέχουν κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο.
    4. Ο σολωμός.
    Περιέχει τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία παρέχουν ένα ευρύ φάσμα οφελών για την υγεία.
    υπέρταση
    5. Τα μύρτιλλα. 
    Πλούσια σε ανθοκυανίνες, φλαβονοειδή, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά και σύμφωνα με τις έρευνες μπορούν να μειώσουν την πίεση 4 - 6%.
    6. Ο χυμός παντζαριών. 
    Περιέχουν νιτρικά άλατα, ένα είδος ανόργανων ανιόντων, τα οποία μετατρέπονται στο σώμα μας σε νιτρικά οξείδια που με την σειρά τους διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας την ροή του αίματος.
    7. Ο λιναρόσπορος. 
    Πλούσιος σε λιπαρά οξέα, όπως το άλφα-λινολεϊκό οξύ, τα ωμέγα-3, καθώς επίσης και ασβέστιο, μαγνήσιο φυτικές ίνες κ.α. συστατικά που καταπολεμούν την υπέρταση.
    8. Η μαύρη σοκολάτα.
    Οι σοκολάτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο περιέχουν φλαβονόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεση.
    Γενικότερα, τροφές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα καλίου ενώ παράλληλα περιέχουν ελάχιστο νάτριο, όπως π.χ. οι ντομάτες, το σπανάκι, τα μανιτάρια, το βερίκοκο, οι σταφίδες κ.α μειώνουν σημαντικά την πίεση.

    Το κλειδί στην καταπολέμηση της υπέρτασης είναι μία ισορροπημένη διατροφή, χαμηλή σε αλάτι και λιπαρά, πλούσια σε λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ξηρούς καρπούς και ψάρια.