• Θρομβοπενία - Συμπτώματα και αντιμετώπιση

    Πως η αιμορραγία ή η αδυναμία παραγωγής αιμοπεταλίων μπορεί να γίνουν επικύνδυνες για την ζωή.
    αιμοπετάλια

    Η θρομβοπενία είναι μία κατάσταση κατά την οποία ο αριθμός των αιμοπεταλίων στο αίμα είναι μικρότερος από 150.000 ανά μl. Το φυσιολογικό όριο κυμαίνεται από 150.000 έως 400.000 ανά μl.

    Η παραγωγή των αιμοπεταλίων γίνεται από των μυελό των οστών. Είναι θραύσματα των μεγακαρυοκυττάρων και είναι υπεύθυνα για την πήξη του αίματος. Σε περίπτωση αιμορραγίας ή τραυματισμού, επεμβαίνουν για να σταματήσουν την αιμορραγία.

    Συμπτώματα
    Τα συμπτώματα της θρομβοπενίας περιλαμβάνουν, συνήθως, αιμορραγία, ρινορραγία, μώλωπες και αίμα στα ούρα ή στα κόπρανα.

    Παράγοντες
    Η θρομβοπενία μπορεί να προκληθεί είτε λόγω αδυναμίας παραγωγής των αιμοπεταλίων, είτε λόγω αυξημένης απομάκρυνσης τους από το αίμα. Οι κυριότεροι παράγοντες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη της θρομβοπενίας είναι: οι λοιμώξεις, οι μολύνσεις από ιούς, η απλαστική αναιμία, οι ασθένειες του μυελού των οστών, η έκθεση σε ακτινοβολία, χημειοθεραπεία ή σε τοξικές χημικές ουσίες, οι επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη, η κληρονομικότητα  και κάποιες ασθένειες όπως ο καρκίνος ή το AIDS.

    Τύποι θρομβοπενίας
    • Ιδιοπαθής θρομβοπενική πορφύρα
    • Θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα
    • Αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο 

    Διάγνωση
    Για την ακριβή διάγνωση χρειάζεται μία γενική εξέταση αίματος και σε ορισμένες περιπτώσεις βιοψία του μυελού των οστών.

    Θεραπεία
    Για την θεραπεία της θρομβοπενίας ακολουθείται συνήθως φαρμακευτική αγωγή με κορτικοστεροειδή και σε κάποιες περιπτώσεις, αν κριθεί απαραίτητο, γίνεται μετάγγιση αιμοπεταλίων ή σπληνεκτομή.