• 6 συμβουλές για να χάσετε λίπος από την κοιλιά. Πως να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας

    δίαιτα
    Το λίπος στην κοιλιά είναι ένα από τα ενοχλητικότερα αισθητικά προβλήματα για τους περισσότερους ανθρώπους που ίσως κρύβει όμως και κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας

    Το περιττό σωματικό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων καθώς επίσης καρκίνο του παχέος εντέρου και διαβήτη. Κάθε κιλό σωματικού λίπους ισοδυναμεί με περίπου 7.700 θερμίδες.

    Όσο μεγαλώνουμε ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται με αποτέλεσμα να καίμε λιγότερες θερμίδες σε σχέση με το παρελθόν.

    Ένα επίπεδο στομάχι είναι σίγουρο ότι τονίζει την αυτοπεποίθηση μας.

    Πως μπορούμε όμως να το αποκτήσουμε;

    1. Κατανάλωση μικρών γευμάτων.
    Η κατανάλωση 5 με 6 μικρών και υγιεινών γευμάτων κατά την διάρκεια της ημέρας διατηρεί τον μεταβολισμό μας στην μέγιστη εγρήγορση. Οι μακροχρόνιες στερητικές δίαιτες οδηγούν τον μεταβολισμό σε αμυντική λειτουργία μειώνοντας τον ρυθμό καύσης.

    2. Αερόβια άσκηση σε συνδυασμό με βάρη.
    Έρευνες έδειξαν ότι η αερόβια άσκηση (π.χ. τρέξιμο, ποδηλασία, γρήγορο περπάτημα, κολύμβηση) σε συνδυασμό με ασκήσεις με βάρη για μυική ενδυνάμωση, έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα στην μείωση του λίπους σε σχέση με αυτούς που κάνουν μόνο αερόβια ή μόνο βάρη. Η αύξηση της μυικής μάζας αυξάνει τον βασικό μεταβολισμό ενεργοποιώντας την καύση περισσότερων θερμίδων. Εκτός αυτού, έχει επιπρόσθετες θετικές συνέπειες για την υγεία μας καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεση, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης του διαβήτη και αυξάνει την οστική πυκνότητα.

    3. Κατανάλωση τροφών χαμηλών σε λιπαρά.
    Αποφυγή του λεγόμενου junk food, του γρήγορου φαγητού πλούσιου σε θερμίδες και πολυακόρεστα λιπαρά με επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία και κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, άπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων, φυτικές ίνες και προϊόντων ολικής αλέσεως.

    4. Λήψη πρωτεϊνών.
    Η κατανάλωση πρωτεϊνών, εκτός του ότι βοηθάει στην αύξηση των μυών, έχει αποδειχθεί ότι δημιουργεί κορεσμό και παράλληλα αύξηση του μεταβολικού ρυθμού. Κατά προτίμηση άπαχου κρέατος όπως κοτόπουλο ή γαλοπούλα.

    5. Κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
    Τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως π.χ. τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, απελευθερώνουν αργά και σταθερά γλυκόζη στο σώμα μας, δημιουργώντας το αίσθημα του κορεσμού, μειώνοντας το αίσθημα της πείνας.
    6. Νερό.
    Απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού.

    Γενικότερα τροφές που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, ωμέγα-3 λιπαρά και πρωτεΐνες, ενεργοποιούν τον μεταβολισμό αυξάνοντας τις καύσεις του σώματος.